Maandenlang zat je met je neus in de boeken, negeerde je elke partyoproep en werd je beste vrienden met de thermos koffie. Maar nu is het zover, je hebt je diploma op zak!

Financiële onafhankelijkheid lacht je toe en stiekem droom je al van een eerste auto of zelfs van je eigen stekje. Maar dan moet je natuurlijk eerst die droomjob vinden.

Geen droomjob, zonder sollicitatiegesprek, helaas! Maar solliciteren zonder ervaring, hoe doe je dat? We helpen je graag op weg met deze tips!

Een goed begin, is het halve werk

Solliciteren kan je leren!

Met je mond vol tanden zitten tijdens een sollicitatiegesprek is het laatste wat je wil en kan je ook gemakkelijk voorkomen door je goed voor te bereiden.

  • Analyseer de vacature grondig!
  • Wat houdt de functie in?
  • Sluit de taakomschrijving aan bij wat ik wil/kan?
  • Wat voor iemand zoeken ze? Herken ik mezelf daarin?
  • Leer het bedrijf kennen aan de hand van hun website en sociale media.
  • Bereid je zo goed mogelijk voor op de vragen.

 

Internet staat vol met de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek en ook wij geven je er graag enkele mee:

  • Waarom wil je voor ons werken?
  • Wat spreekt jou meest aan in deze job?
  • Wat zijn jouw sterke en minder sterke punten?
  • Waarom denk je dat jij geschikt bent voor deze job?

 

Tracht te antwoorden in functie van de vacature, maar remember, eerlijkheid duurt het langst. Blijf jezelf en blijf oprecht!

Je hebt meer ervaring dan je denkt

Een vraag zoals “waarom denk je dat jij geschikt bent voor deze job?” lijkt moeilijk te beantwoorden als je nog geen ervaring hebt opgedaan, maar je hebt misschien meer ervaring dan je denkt.

Als je tijdens je studies ook stage gelopen hebt, heb je alleszins al een groot voordeel! Noteer voor jezelf wat jouw favoriete taken waren, waar was je goed in, wat deed je graag, maar ook, wat ging er minder goed?

En vergeet geen referentiebrief te vragen aan je stagebegeleider!

Maar ook wie geen stage deed, hoeft niet te panikeren. Denk aan groepswerken, projecten op school, de jeugdbeweging. Organiseerde je een fuif of een pannenkoekenslag? Wat waren jouw taken? Wat was jouw aandeel? Misschien werd het wel een groot succes door jouw creatieve inbreng, organisatorisch talent of oog voor detail!

Evalueer

Overloop na afloop het gesprek. Wat ging er goed en wat niet? Noteer de vragen die je moeilijk of niet kon beantwoorden en tracht een antwoord te formuleren. Ging het echt niet goed? Maak een lijst met vragen en laat je door iemand interviewen. Oefening baart kunst! Wedden dat je volgende gesprek veel vlotter gaat?

Succes!

Meer vacatures van iCredit kan je bekijken op http://icredit.be/jobs/

 

 

© 2020 - iCredit Motionmill webdesign, seo & internet services
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
iCREDIT