Flexibel werken biedt zowel werkgever als werknemer tal van voordelen. Er wordt dan ook al langer dan vandaag een beroep gedaan op glijdende werkuren, maar het is pas sinds 1 februari 2017 dat de regering een wettelijk kader creëerde voor dit “nieuwe” werken.

 

Wat houdt het in?

De werknemer kiest zelf wanneer hij begint te werken, maar let wel: goede afspraken, maken goede vrienden!  De werknemer moet dus rekening houden met “stamtijden”. Dit wil zeggen dat hij voor een bepaald uur aanwezig moet zijn en pas vanaf een bepaald uur weer kan vertrekken. De stamuren worden vooraf bepaald en vastgelegd in het arbeidsreglement. Wie lange dagen doet en te veel uren per dag presteert, kan dankzij glijdende werktijden een extra dagje thuis blijven.

 

De voordelen

  • Minder stress

Vooral tijdens de zomervakanties blijken glijdende werktijden erg populair te zijn. Voor jonge ouders is het dan ook vaak een gepuzzel van jewelste in juli en augustus. De schoolpoort gaat onverbiddelijk 2 maanden dicht en ook de onthaalmoeder heeft recht op enkele weken vakantie. Kalenders worden bovengehaald en agenda’s naast elkaar gelegd. Met glijdende werkuren kan er flexibeler worden ingespeeld op de aan- en afwezigheid van de kinderen. Wanneer ze op kamp of (als er co-ouderschap is) bij de andere ouder zijn, kunnen er meer uren gepresteerd worden. De extra uren kunnen dan weer opgenomen worden wanneer de kinderen thuis zijn.

  • Betere service

De voordelen zijn er niet enkel voor de werknemer. Een bedrijf kan door de glijdende werkuren, piekperiodes makkelijker opvangen en zo beter inspelen op de noden van zijn klanten.

  • Gelukkige en dus loyale werknemers

Volgens een onderzoek van Stanford professor, Nicholas Bloom, zouden flexibele werkuren, werknemers gelukkiger en productiever maken. Wie dag in, dag uit, van 9u tot 17u op kantoor zit, zou minder efficiënt werken, sneller van job veranderen en ongelukkiger zijn dan werknemers die hun dagindeling en werkplaats zelf mogen kiezen.

De toekomst?

Zullen we binnen een aantal jaar allemaal werken wanneer en waar we willen? Gezien alle voordelen, zowel voor werkgever als werknemer, zou dit wel eens de toekomst kunnen zijn. Zou jij kiezen voor een flexibele werkstructuur of werk je toch liever volgens een vast patroon?

 

 

 

 

 

 

 

© 2020 - iCredit Motionmill webdesign, seo & internet services
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
iCREDIT