Het spreekwoord zegt dat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot, maar er zijn nu toch signalen dat met name in de bankenwereld de lessen uit de grote crisis van 2008 en 2009 ofwel niet getrokken zijn, ofwel alweer vergeten zijn.

iCredit_bank crisis

Door het tomeloze voeden van de markten met liquiditeiten en het feit dat de beurskoersen nu al jaren in een echte feestroes zitten, sluit men de ogen voor fundamentele alarmsignalen. In The Wall Street Journal stond enkele weken geleden te lezen dat de leningen aan de Amerikaanse en Europese bedrijven met de hoogste schulden – de zogenaamde “leverage loans” – als het ware aan het exploderen zijn. In de Verenigde Staten zijn ze met 53% gestegen in één jaar, waardoor het record van 2007 is gebroken. Die leningen worden natuurlijk toegestaan uit schrik dat de economie weer zal vertragen en dat de toestand van de ondernemingen zal verslechteren. In Europa is er dan weer een explosie van de kredieten waaraan zeer weinig convenanten zijn verbonden. Met andere woorden: we zitten stilaan weer in een situatie waarin zeer veel met hefbomen wordt gewerkt. En hoewel we uit de vorige financiële crisis geleerd zouden moeten hebben hoe gevaarlijk dat is, lijkt alles business as usual.

 

Waarom willen investeerders desondanks toch zoveel geld lenen, terwijl daar zo weinig zekerheid tegenover staat? Omdat ze hopeloos op zoek zijn naar rendement aangezien de rente nog altijd niet altijd veel meer dan 0% bedraagt. Daarom overwegen ze elke “hoogrentende” investering, zelfs al is de term “hoogrentend” eigenlijk van alle betekenis ontdaan.

 

Ook worden risico’s weer netjes verpakt in mooie termen. Had je in 2007 pakketjes risicovolle leningen met de afkorting CDO (Collateralized Debt Obligation), de bankenwereld verkoopt nu diezelfde pakketjes onder de naam CLO. De D stond voor Debt, de L staat nu voor Loan. Maar eigenlijk is er geen verschil. Ook wordt er langzaam maar zeker weer gezaagd aan de stoelpoten van de regels voor de banken. Strengere buffereisen worden uitgesteld of, als ze al wel waren ingevoerd, alweer wat afgezwakt en ook van de stresstesten voor de banken horen we niets meer. Op de huizenmarkt groeien de bomen alweer tot in de hemel. De huizenprijzen blijven stijgen, onder meer ook omdat particuliere beleggers, volop voor vastgoedbeleggingen gaan als alternatief voor het niets opbrengende spaarboekje. En tech startups halen probleemloos miljoenen kapitaal op ook al hebben ze nog niets bewezen. Dat lijkt verdacht veel op de IT-bubbel uit 2000.

 

 

Al bij al zijn er dus weer flink wat signalen die op een nakende nieuwe kredietcrisis zouden kunnen duiden. Het blijft verbazingwekkend dat iedereen daar zo licht overgaat. Het is nochtans duidelijk dat men op die manier, ook al is de situatie bij de Amerikaanse en Europese bedrijven, momenteel bijzonder goed, dezelfde fouten maakt als tien jaar geleden. De muziek blijft momenteel luid klinken en iedereen is vrolijk aan het dansen, maar als de muziek plots stopt zullen er in de stoelendans van de economie, helaas te weinig stoelen zijn om iedereen een zitje te geven en dan dreigen we opnieuw een bijzonder dure rekening gepresenteerd te krijgen. Onze werkkapitaalspecialisten houden de alarmsignalen voor u in ieder geval nauwgezet in het oog.

© 2020 - iCredit Motionmill webdesign, seo & internet services
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
iCREDIT