Ga naar de inhoud

Project in de kijker: Supply chain professional bij DS Smith

DS Smith kon rekenen op een vierkoppig team, dat zich deskundig ontfermde over de supply chain. Toen een collega langdurig uitviel, ging de werkdruk bij de anderen in stijgende lijn. Om deze piek op te vangen, werd een beroep gedaan op iCredit. Onze finance professionals draaien met plezier tijdelijk mee op de werkvloer. Gianni sprong soepel bij als Supply Chain Professional, kreeg zijn taken snel onder de knie en deed de rust in het team terugkeren. Een blik op zijn project! 

Supply chain officer

De opdracht: stipte supply chain

DS Smith is een internationaal bedrijf dat kartonnen verpakkingen produceert. Ze luisteren naar de behoeftes van hun klanten en ontwerpen een voorstel op maat, dat ze vervolgens piekfijn realiseren. Gianni versterkte het team als Supply Chain Professional en zorgde voor een stipte verwerking van zowel de inkomende MTO-orders als de MTS-orders. MTO staat voor ‘Make to Order’ en omvat bestellingen die geproduceerd worden tegen de gevraagde leverdatum en rechtstreeks verzonden worden naar de klant. MTS is de afkorting voor ‘Make to Stock’. Dit houdt in dat klanten vragen om hun goederen op voorhand te fabriceren en bij DS Smith te stockeren, totdat ze vragen om te leveren.

De taken: orders verwerken en voorspellen

Gianni volgde alle bestellingen nauwgezet op. Was de deadline van een MTO-order niet haalbaar omwille van volgeboekte productielijnen? Dan raadpleegde hij de planning, stelde een nieuwe leverdatum voor en verwerkte de order bij groen licht. Voor MTS-orders moest hij precies weten hoeveel opslagruimte beschikbaar was. Daarom werkte hij wekelijks forecasts uit per klant, waarin hij samenvatte hoeveel dozen ze vroegen en wanneer ze de levering verwachtten. Voor de bezorging werkt DS Smith samen met een betrouwbare transporteur. Wijzigde de aankomsttijd, bijvoorbeeld door files? Dan verwittigde Gianni meteen de klant. Ten slotte kwamen ook externe klachten bij hem terecht. Als Supply Chain Professional speurde hij naar de oorzaak, leerde hij lessen voor de toekomst en handelde het bericht binnen de week af.

“Het gaf me enorm veel voldoening wanneer we een onverwachte bestelling tijdig konden leveren, omdat er voldoende stock voorzien was in de forecast.” – Gianni Rosseel, finance consultant bij iCredit

De doelstellingen: tekorten en overschotten in de stock vermijden

Gianni moest de forecasts tijdig én foutloos voltooien. Anders bestond het risico dat er te weinig stock zou zijn, waardoor DS Smith niet kan leveren en de productie stilvalt. Maar evengoed kon er te veel geproduceerd worden. In dat geval kampt het bedrijf met een heleboel dozen die de klant (nog) niet nodig heeft, zogenaamde ‘overdue stock’. Dit kan ervoor zorgen dat paletten langer dan 30 dagen blijven staan, hoewel dit voor DS Smith de maximale termijn is. Wanneer de periode langer aanhoudt, worden de kosten doorgerekend aan de klant. In dat geval zocht Gianni uit wat de overdue stock veroorzaakt had. Werd de klantenbehoefte verkeerd ingeschat? Of waren er minder bestellingen dan voorzien in de forecast? Kritische vragen om over te reflecteren!

“Gianni had geen ervaring als Supply Chain Professional, maar pikte zijn taken razendsnel op en groeide vlug uit tot een volwaardig teamlid met zijn eigen klantenportefeuille.” – Opdrachtgever

De competenties: denken in termen van oplossingen en cijfers

Om dit project als Supply Chain Professional met glans te voltooien, moest Gianni plannings- en oplossingsgericht denken. Op een gegeven moment waren de productielijnen bijvoorbeeld wekenlang volzet. Hij hield het hoofd koel en verwees enkele orders door naar de Nederlandse fabriek, waar wel ruimte was. Zo kon hij een snelle levering garanderen, zonder impact op de klant. Verder kwam zijn analytisch vermogen goed van pas tijdens het opstellen van de forecasts, om zo correcte inschattingen te maken. Ten slotte demonstreerde hij zijn sterke kennis van Nederlands, Frans en Engels regelmatig tijdens het klantencontact.

Is de vakkundige ondersteuning van een finance consultant ook in uw organisatie meer dan welkom? Zij delen graag hun nichekennis, maar nemen evengoed een gloednieuw takenpakket onder de arm en verruimen pijlsnel hun expertise.

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.