Skip to content

6 concrete sollicitatietips: van CV tot motivatiebrief

U kijkt uit naar een nieuwe finance job, ontdekt een interessante vacature en gelooft dat de job echt iets voor u is. U bent alvast overtuigd, maar hoe trekt u een mogelijk toekomstige werkgever over de streep? Alles begint bij een mooi cv en een krachtige motivatiebrief. Met deze zes praktische sollicitatietips maakt u alvast een prima eerste indruk!

CV

Hoe zorgt u voor een opgemerkt cv?

Hr-verantwoordelijken vinden het een pluspunt dat ze in één oogopslag kunnen zien of u in aanmerking komt voor de job. Besteed dus voldoende aandacht aan uw cv, zowel inhoudelijk als vormelijk. Zorg ervoor dat het document up-to-date is en een heldere opsomming bevat van uw capaciteiten, diploma’s en talenten. Het lijkt voor de hand liggend, maar deze drie tips helpen u daarbij:

#1 | Speel uw troeven uit

Heeft u het juiste diploma voor de functie op zak? Sluit uw ervaring naadloos aan op het takenpakket? Beschikt u over de adequate vaardigheden om de job met glans uit te oefenen? Onderscheid uzelf in uw cv met uw expertise en kwaliteiten, rekening houdend met de vereisten in de finance vacature. Stem de sleutelwoorden af op die van de vacature, zo heeft u meteen een streepje voor.

#2 | Wees eerlijk

U mag uw sterktes zeker in de verf zetten, maar overdrijf niet. Vraagt de vacature om perfecte tweetaligheid, terwijl u nauwelijks een mondje Frans spreekt? Dan heeft het weinig zin om in uw cv te schrijven dat u de taal volledig beheerst. De kans is reëel dat een recruiter tijdens het sollicitatiegesprek overschakelt op het Frans. Wie liegt over zijn taalvaardigheden, valt op dat moment genadeloos door de mand.

#3 | Let op de lay-out

Een cv schrijven, is geen nattevingerwerk. Streef naar een overzichtelijk en gestructureerd document, waarin u uw opleidingen en ervaringen chronologisch rangschikt: de meest recente informatie staat steeds bovenaan. Voorzie tussentitels, kies een makkelijk leesbaar lettertype en laat voldoende witruimte, zodat de ontvanger snel de weg vindt. Kleur mag, maar maak het niet te bont. Beperk uw cv bovendien tot maximaal twee pagina’s.

Hoe schrijft u een overtuigende motivatiebrief?

Bij een openstaande vacature krijgt een onderneming meerdere motivatiebrieven die met de uwe concurreren om aandacht. Het is dus cruciaal dat uw sollicitatiebrief blijft hangen, na het doorspitten van de stapel. Met de onderstaande drie adviezen zetten wij u graag op weg.

#1 | Hanteer de juiste taal

Voordat u aan de slag gaat met het opstellen van uw motivatiebrief, is het belangrijk dat u het beoogde bedrijf bestudeert. Opereert de organisatie duidelijk in een internationale omgeving? Formuleer zowel uw sollicitatiebrief als uw cv in het Engels.

#2 | Leg de link met de finance vacature

Een motivatiebrief is geen herhaling van uw cv. U geeft extra uitleg bij uw ervaring en capaciteiten. Stroomlijnde u de interne credit- en collectionprocessen? Bent u als credit analyst helemaal bekend met bepaalde digitale programma’s? Vertrek vanuit de vereisten uit de vacature en benadruk uw toegevoegde waarde voor het team. Relevantie is het sleutelwoord!

3 | Licht uw drijfveren voor de sollicitatie toe

Focus niet enkel op uw eigen profiel, maar verklaar ook waarom de specifieke functie en het bedrijf u aanspreken. De boeiende business, de authentieke missie, de link met uw eigen interesses … Kortom: wat er voor u uitspringt. Geef uw uitleg gerust een persoonlijke toets, zodat uw motivatiebrief opvalt en op de juiste stapel terechtkomt.

Laatstejaarsstudent op de uitkijk naar een eerste finance job? iCredit tekent geregeld present op jobbeurzen, waar we praktische workshops aanbieden. Hier delen we nog meer tips om uw cv en motivatiebrief te schrijven.

interview

iCredit kijkt verder dan uw cv

iCredit engageert zich om u te matchen met de juiste finance vacature en werkgever. Dat doen we met een unieke aanpak, die verdergaat dan louter het doornemen van uw cv. Om u te leren kennen en te zien welke job bij u zou passen, nemen we vragenlijsten af die peilen naar uw persoonlijkheid. Daarnaast brengen we uw talenkennis in kaart via een online test. Mocht u daar op dit moment nog wat mee worstelen, bieden we u de juiste opleidingen aan om uw kennis aan te scherpen.

Wilt u een beroep doen op de deskundige begeleiding van iCredit tijdens uw zoektocht naar een nieuwe job? Wij trekken met plezier alle registers open.

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.