Skip to content

De ervaringen en expertise van een interim-manager: Koen van de Walle aan het woord

Staat uw bedrijf voor grote veranderingen? Ligt er een herstructurering op tafel? Een soepele overgang is allesbehalve een evidentie. Een interim-manager legt de juiste expertise in de schaal om uw onderneming door woelige businesswateren te loodsen. Managing partner Koen Van De Walle werd al meermaals ingeschakeld als interim-manager. Hij bespreekt de voordelen en licht zijn eigen ervaringen toe.

Koen

Dag Koen! Wanneer hebben bedrijven nood aan een interim-manager?

“Interim-managers worden op diverse domeinen ingezet: van algemeen beleid, over marketing, tot hr. Wij focussen bij iCredit uitsluitend op onze sterkte en zijn gespecialiseerd in finance profielen. Zij kunnen zich toeleggen op verschillende tijdelijke projecten. Bedrijfstransformatie, change management, organisatieontwikkeling, business process analyse en verbetering …”

Interessant! Hoe gaat iCredit daarbij precies te werk?

“De behoefte van de klant staat steeds centraal. Wij luisteren naar zijn vraag en duiken in onze omvangrijke database met interim-managers. Hierin bundelen we verschillende professionals, die we al jarenlang volgen. We checken regelmatig in, polsen naar hun projecten en kennen hun skills als onze broekzak. Zo kunnen we snel bepalen wie aan alle vereisten voldoet. Hebben we iemand op het oog? We contacteren de interim-manager, lichten het project toe en bespreken zijn beschikbaarheid. Vaak kunnen we na amper één dag al een geschikte kandidatuur voorleggen aan de klant.”

Overweegt u zelf om als interim finance manager aan de slag te gaan? Wij begeleiden u graag van werknemer naar zelfstandige. Van juridische verplichtingen, tot marktpositie: reken op onze praktijkgerichte adviezen.

Welke voordelen levert een interim-manager op voor een bedrijf?

“Om te beginnen zijn interim-managers snel inzetbaar, ondersteunen ze zolang het nodig is en brengen ze heel wat onafhankelijke expertise binnen in een bedrijf. Dankzij hun ervaring combineren ze theoretische kennis met verrijkende inzichten uit de praktijk. Bovendien zorgen ze, als buitenstaander, vaak voor een frisse en creatieve kijk op de professionele uitdagingen van een organisatie. Ze zijn erg hands-on en maken het verschil met een oplossingsgerichte mindset.”

“Om interim-management te doen slagen, is de klik met de opdrachtgever en het team cruciaal. Tijdens het interview merken we doorgaans al vlug of het de juiste match is.”

Jij weet zelf natuurlijk perfect hoe het is om te werken als interim-manager, Koen. Kan je wat meer vertellen over jouw ervaringen?

“Dat klopt, ik heb al verschillende projecten als interim-manager afgerond. Zo leidde ik de reorganisatie van twee afdelingen in goede banen bij een bedrijf in de leasingsector. Het was mijn taak om de omschakeling te maken naar het standard operating model. Bij een ander project hielp ik dan weer een shared service center te verhuizen van België naar Oost-Europa. Dit hield in dat ik de sluiting in ons land begeleidde, de juiste werknemers selecteerde in Polen en een systeem van shadow working opzette. Het nieuwe Poolse team kwam dus enkele weken hier bij de Belgische experts zitten. Zo kregen ze de juiste vaardigheden in de vingers en dat garandeerde de continuïteit.”

De projecten kunnen dus, zoals je eerder al aanhaalde, heel verschillend zijn.

“Inderdaad. Ik werd als interim-manager evengoed ingezet tijdens de financiële crisis, om op korte termijn een alternatief op te zetten voor de kredietverzekering van een bedrijf. Haar verzekeraar verlaagde de risico’s en kredietlimieten fors. Het gevolg? De risicobenadering van de organisatie kwam in het gedrang en de businesscontinuïteit kwam in gevaar. Zonder klanten kan men immers geen omzet draaien. Ten slotte begeleidde ik een bedrijf bij de overgang naar een andere leverancier. Dit beïnvloedt heel wat processen: van facturen, tot tevredenheidsenquêtes. Bovendien moest de nieuwe leverancier nog een grondige opleiding krijgen. Ik nam het project management volledig voor mijn rekening.”

“Het doet mij veel plezier succesvol af te ronden en de klant tevreden te stellen. Gedurende het project geniet ik ook van een vlotte samenwerking met het team. Je maakt tenslotte voor een tijdje deel uit van de ploeg.”

Als afsluiter: hoe maakt iCredit volgens jou het verschil met de concurrentie?

“De nauwgezette opvolging van onze interim-managers, waar ik eerder al over sprak, is sowieso één van onze grootste sterktes. Daarnaast luisteren we zowel naar de interim-manager als de klant. Loopt de samenwerking stroef? Mist het project wat uitdaging? Botsen ze op weerstand tijdens een veranderingstraject? Dan nemen wij de rol van ontmijner op en zoeken we actief naar een oplossing, waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden.”

Heeft uw finance afdeling tijdelijk nood aan versterking? Bij iCredit kan u terecht voor zowel projectsourcing als interim-management. Bij projectsourcing schakelt u een finance consultant in, die meestal op onze payroll komt te staan, voor een operationele functie. Interim-managers daarentegen zijn voornamelijk freelancers, die eerder een begeleidende rol op zich nemen. Zij hebben al wat ervaring op hun conto en leggen specifieke kennis aan de dag.

Kan u een ervaren interim finance manager gebruiken, die de professionele knopen in uw organisatie vakkundig ontwart? Wij koppelen u graag aan het juiste profiel. Neem contact op met iCredit!

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.