Skip to content

Een sterk sollicitatiegesprek voorbereiden: 5 concrete tips

Het is zover: nadat je een wervende motivatiebrief schreef en vol spanning afwachtte, ontvang je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Tijdens deze ontmoeting maak je kennis met je potentiële werkgever en kan je persoonlijk toelichten waarom jij de geknipte professional bent voor de job. Hoe stoom je jezelf klaar? iCredit deelt 5 concrete tips: zo kan jij je sollicitatiegesprek tot in de puntjes voorbereiden en een positieve indruk achterlaten.

Is een sollicitatiegesprek nog niet aan de orde en wil je een uitnodiging bemachtigen met een sterk cv en een enthousiaste motivatiebrief? Wij zetten je op weg met 6 tips!

#1 Onderzoek het bedrijf

Je sollicitatiegesprek voorbereiden, begint bij het analyseren van de plaats waar je solliciteert. Neem de organisatie grondig onder de loep, te beginnen met de website. Doorspit het productaanbod, bestudeer de aangeboden services en lees meer over de bedrijfswaarden. Is de onderneming actief op Facebook, Instagram of LinkedIn? Check de socialemediakanalen en het type boodschappen dat ze daar brengen. Door te weten wat de onderneming doet en waar ze voor staat, toon je aan dat je je huiswerk gemaakt hebt. Weet je precies met wie je aan tafel zit tijdens het sollicitatiegesprek? Neem zeker ook een kijkje op het LinkedInprofiel van die persoon.

#2 Verdiep je in de vacature

Om je motivatiebrief te schrijven, nam je de vacature ongetwijfeld al grondig door. Bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek adviseren we om de jobomschrijving opnieuw bij de hand te nemen. Identificeer de functievereisten en bedenk hoe jij hieraan tegemoetkomt. Welke relevante ervaring kan je voorleggen? Beschik je over de gevraagde competenties? Met voorbeelden uit de praktijk zet je je antwoorden kracht bij.

sollicitatiegesprek voorbereiden

#3 Bereid je voor op bepaalde vragen

Ieder sollicitatiegesprek is anders, al zijn er natuurlijk vragen die geregeld aan bod komen. Je gesprekspartner wil immers weten wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft. Door hierop te anticiperen, garandeer je dat je een sterk antwoord formuleert. Oefen je antwoorden eventueel voor de spiegel, zodat je extra zelfzeker overkomt. Hieronder sommen we enkele sollicitatievragen op die dikwijls aan bod komen:

  • Kan je wat meer over jezelf vertellen?
  • Waarom wil je vertrekken bij je huidige werkgever?
  • Wat zijn je 3 sterkste punten? Kan je 3 slechte eigenschappen van jezelf benoemen?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
  • Hoeveel wil je verdienen?

#4 Bedenk zelf relevante vragen

Een sollicitatiegesprek is niet louter eenrichtingsverkeer. Je gesprekspartner zal je ongetwijfeld de ruimte geven om zelf vragen te stellen. Dit is het uitgelezen moment om je interesse in het bedrijf te tonen én te achterhalen of je jezelf binnen de organisatie ziet passen. Bovendien kan je ook dit gedeelte van het sollicitatiegesprek voorbereiden. Wij inspireren je alvast met 5 slimme voorbeeldvragen.

  • Wat zijn de belangrijkste bedrijfsdoelstellingen voor het komende jaar?
  • Hoe ziet het team eruit?
  • Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?
  • Zijn er mogelijkheden om opleidingen te volgen?
  • Hoe verloopt de rest van de sollicitatieprocedure?

#5 Draag verzorgde kledij tijdens je sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je een sterke eerste indruk maken. Een nette outfit is daarbij essentieel! Zelfs wanneer het om een online sollicitatiegesprek gaat, haal je een keurige outfit uit de kast. Grijp terug naar de vacaturetekst, de website en de socialemediakanalen en probeer de sfeer op de werkplek alvast op te snuiven, zodat je je kleding afstemt op de organisatie. Wordt er gesproken over een dresscode? Hanteren ze een vlotte schrijfstijl of eerder zakelijk taalgebruik? Wanneer je solliciteert voor een leidinggevende functie of een finance job met veel klantencontact, stel je best een formele outfit samen, zonder felle kleuren of prints.

 

Gepubliceerd op 8 november 2023

Met deze tips in het achterhoofd ben je helemaal klaar om je sollicitatiegesprek voor te bereiden. Kijk je volop uit naar een nieuwe finance job? iCredit bundelt tientallen uitdagende functies op haar jobsite. Doorspit de vacatures en solliciteer snel!

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.