Skip to content

Freelancer in finance: de ervaringen van Sisi Engelbosch

Wist u dat iCredit niet enkel consultants op haar payroll plaatst, maar evengoed freelancers in finance inschakelt? Wij koppelen hen doelgericht met de juiste projecten. Eén van hen is Sisi Engelbosch. Ze werkt al ruime tijd als zelfstandige, rondde heel wat opdrachten succesvol af en focust vandaag op een klant uit de energiesector. Met veel passie vertelt ze over haar ervaringen als freelancer en de samenwerking met iCredit. Een inspirerend interview! 

Sisi Engelbosch

Dag Sisi, hoe ben je gestart als freelancer in finance?

“Ik werkte al tien jaar als finance consultant. Regelmatig kreeg ik aanvragen van andere consultancykantoren voor een opdracht, maar ik stond al ergens op de payroll. Toch begon stilaan het idee te rijpen om zelfstandige te worden. Als jonge mama die pas een huis gekocht had, schrok de onzekerheid me in eerste instantie erg af. Uiteindelijk gaf mijn leidinggevende me het juiste duwtje in de rug. Het bedrijf zocht een eerste klant voor mij, ik tekende mijn contract als interim-manager en schreef me in als zelfstandige. Dankzij het grote vertrouwen en mijn jarenlange inzet kreeg ik dus een mooie kans om te starten als freelancer.”

Daarbij specialiseer je je in het credit management. Vanwaar komt die passie?

“Klopt, ik heb intussen 25 jaar ervaring in credit management, waarvan 10 jaar als freelancer in finance. Wat ik fijn vind aan debiteurenbeheer, is dat het één van de meest meetbare afdelingen binnen finance is. Je weet perfect hoeveel klanten er zijn, hoeveel facturen verzonden zijn, hoeveel betalingen nog openstaan … Zelf hou ik wel van een uitdaging en streef ik ernaar om het aantal onbetaalde facturen zo laag mogelijk te houden. Daarnaast geniet ik van het sociaal contact dat bij credit management hoort. Je communiceert niet alleen met collega’s, maar ook met partnerbedrijven, eindklanten en stakeholders.”

Vandaag ondersteun je bedrijven vooral als interim-manager. Wat geeft jou de meeste energie in die rol?

“Ik vind het interessant om de zwakke schakels te zoeken in een project en de processen te optimaliseren. Ik vergelijk het graag met een trein met vastgeroeste wielen, die volledig verstrikt zit in het onkruid. Eerst moet je stevig snoeien en de wielen smeren. Vervolgens leg je waar nodig opnieuw de sporen aan, met de juiste fundering. Daarna breng je alle bedrijfsprocessen stapsgewijs in beweging en begint de trein te rijden. Van zodra hij snelheid maakt en alle problemen van de baan zijn, is het tijd voor mij om een ander project op mij te nemen.”

“Ik ben een rasechte problem solver en kick op uitdagingen. Ook people management vind ik heel belangrijk. Ik wil positieve feedback geven en medewerkers nooit naar beneden halen, maar net verbeterpunten aanhalen zodat ze kunnen bijleren en groeien.”

Deal

Hoe ben je met iCredit in contact gekomen?

“Ik ken iCredit al meer dan 10 jaar. In de verschillende firma’s waar ik werkte, had ik vaak iCredit-consultants in mijn team. Ik sprak dus geregeld met iCredit over aanwervingen, evaluaties … Sinds enkele maanden ben ik voor het eerst zélf voor hen aan de slag. Dat was er tot nu toe nog niet van gekomen, omdat ik steeds bezig was op een bepaald project. Tot managing partner Sven Bruggeman een tijdje geleden polste of ik openstond voor een nieuwe opdracht in de energiesector …”

Was je interesse meteen gewekt?

“Absoluut! Ik had al projecten gedaan in de energiesector en het zijn altijd heel boeiende bedrijven. Hun omgeving verandert snel en de medewerkers staan steeds centraal. Ik luisterde naar de wensen van de klant en kon de juiste ervaring voorleggen. Zo ging ik, in naam van iCredit, van start bij Eneco. Daar focus ik op de implementatie van kredietverzekeringen voor B2B-klanten.”

Hoe verloopt de samenwerking met iCredit tot nu toe?

“Het gevoel dat ik altijd al had, werd bevestigd: het is heel aangenaam werken met iCredit. Ze volgen het project goed op, polsen regelmatig hoe het met mij gaat en organiseren gezellige afterworks. Bovendien komt iCredit alle afspraken heel correct na, en dat is als freelancer in finance zeker niet onbelangrijk.”

“Van de briefwisseling, over de contracten, tot de betalingen … Het partnership met iCredit loopt op wieltjes. Het is fijn samenwerken met een partij die veel vertrouwen geeft én dat zelf ook waard is.”

Veel lovende woorden dus! Wat zijn voor jou de belangrijkste voordelen van het werken als freelancer?

“Als zelfstandige heb je de touwtjes zelf in handen. Je kiest in welke sector je wil werken, met wie je in zee gaat en welke afstand je wil afleggen. Zo heb ik voor mezelf een straal bepaald, al ben ik wel flexibel. Vandaag is hybride werken sterk ingeburgerd en moet je geen volledige week meer op kantoor zijn, waardoor afstand een minder grote rol speelt. Daarnaast bouw je een breed netwerk uit. Je ontmoet veel mensen, en essentieel is ook dat zij jou leren kennen. Als freelancer ben je je eigen visitekaartje. Reden te meer om goed werk te leveren, zodat bedrijven willen samenwerken.”

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

“Zelf zie ik maar één nadeel: geen project betekent geen inkomen. Gelukkig heb ik dat zelf nog nooit als een onoverkomelijk risico ervaren. De vraag naar experts in credit management is groot, zeker in het huidige klimaat, waardoor mijn opdrachten elkaar altijd mooi opvolgen.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor mensen die twijfelen om te starten als freelancer in finance? Hoe kan iCredit hen helpen?

“Laat je bijstaan door een goede boekhouder. Op het vlak van fiscaliteit zijn er regelmatig veranderingen en de juiste ondersteuning is cruciaal. Daarnaast wil ik startende freelancers adviseren om hun wensen duidelijk door te geven bij aanvang van een project. Kaart bijvoorbeeld aan wat voor jou de minimale duurtijd is, want dat kan sterk variëren. Wanneer je dit open en eerlijk communiceert, hebben klanten en consultancykantoren hier zeker oor naar.”

“Take a parachute and jump. Als je écht wil werken als freelancer, moet je dat gewoon doen. Passie werkt aanstekelijk: mensen voelen wanneer je je job met hart en ziel doet, en dat leidt tot succes. Het zal niet altijd van een leien dakje lopen, maar met een positieve mindset maak jij het verschil.”

Hoe kan iCredit hen helpen om de sprong te wagen?

“iCredit wil écht de juiste persoon op juiste plaats zetten, zowel op het vlak van jobinhoud als karakter. Ze willen tenslotte dat jij gelukkig bent op je werkplek, zodat je optimaal kan presteren. Ga dus zeker in gesprek, baken je vakgebied af en geef aan waar jij belang aan hecht en energie van krijgt. Wanneer iCredit je goed kent, zullen ze inzetten op jouw sterke punten en zeker het juiste project vinden.”

Welke opdrachten wil jij in de toekomst zelf nog onder de arm nemen?

“Ik buig me met plezier over elke opdracht die met credit management te maken heeft, in de ruime zin van het woord. Het liefst stuur ik een team aan als manager, maar evengoed wil ik zelf enkele operationele taken in handen nemen. Daarin ben ik heel flexibel. Laat maar komen dus!”

Werd u geïnspireerd door het verhaal van Sisi en overweegt u te starten als freelancer in finance? Of bent u een doorwinterde zelfstandige met interesse in een nieuw project? iCredit luistert naar uw ambities en biedt graag de juiste ondersteuning. 

Gepubliceerd op 14 april 2023

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.