Skip to content

Je eerste job als finance student: De ervaringen van jobstudent Magali

Als laatstejaars in een economische studierichting komt er heel wat op je af. Eindexamens, vacatures vergelijken, sollicitatiegesprekken voeren … Om dan in te tekenen op je eerste job. Het aanbod aan finance jobs is bijzonder ruim en divers. Hoe hak je de knoop door? We vroegen het aan onze jobstudent Magali Van De Walle, die binnenkort haar eerste job aanvat.

Jobstudent Magali

Dag Magali! Welke studierichting volg je precies?

“Ik heb al een master handelswetenschappen op zak, met fiscaliteit als specialisatie. Vandaag volg ik nog een postgraduaat fiscaal recht en fiscale praktijk.”

Waarom ging je op zoek naar een studentenjob?

“Aangezien ik vijf jaar studeer, wat vrij lang is, leek het me enerzijds handig om iets bij te verdienen. Anderzijds wou ik al even proeven van het bedrijfsleven. Hoe bevalt het werken me? Welke sfeer hangt er op de werkvloer? Ik keek uit naar een onderneming in de financiële sector: zo sluit de studentenjob aan bij mijn studierichting en staat het mooi op mijn cv. iCredit past in dat plaatje, want hier focus ik op finance recruitment.”

Kan je wat meer vertellen over de opstart en jouw takenpakket?

“Als jobstudent kreeg ik een uitgebreide introductie. Wat doet iCredit? Welke finance professionals zoeken ze? Welke vacatures bieden ze aan? Het is essentieel dat je dit goed begrijpt, om de juiste mensen te kunnen zoeken. Daarna bestond mijn takenpakket voornamelijk uit het telefonisch benaderen van kandidaten. Verschillende documenten met richtlijnen vormden mijn leidraad en ik kon altijd vragen stellen aan andere jobstudenten of de iCredit-collega’s. Het laatste jaar is mijn focus wat verschoven naar LinkedIn om finance professionals aan te spreken en vacatures te delen. Daar merk ik echt een evolutie.”

“Veel mensen denken dat finance recruitment enkel bellen inhoudt, maar dat is niet het geval. Zelf ben ik veel meer bezig met LinkedIn en jobsites. Een fijne afwisseling!”

Je bent al twee jaar aan boord bij iCredit. Wat is de belangrijkste les die jij meeneemt naar de toekomst?

“Mijn social skills zijn er enorm op vooruitgegaan. Toen ik startte als jobstudent, was ik bang om mensen te bellen. Ze hebben misschien geen tijd, ze vinden het vervelend … Die angst is vandaag volledig verdwenen. Ik heb geleerd om mensen aan te spreken en altijd vriendelijk te blijven, ongeacht hoe de dialoog loopt. Deze vaardigheid heb ik tijdens mijn sollicitatiegesprekken aangehaald en toegepast. Mijn gesprekspartners vonden dit steeds een meerwaarde, aangezien ik later vlot met klanten zal omgaan. Dit komt zeker nog van pas in mijn loopbaan!”

Wat zijn volgens jou de grootste troeven van iCredit als werkgever of carrièrepartner?

“Als werkgever viel vooral de familiale en open sfeer me op. Alle collega’s staan steeds paraat om te helpen of tips te geven. Bovendien word ik bij alle activiteiten, zoals de afterworks, betrokken. Als jobstudent word je niet enkel als een volwaardige collega beschouwd, maar ook als deel van de vriendengroep. Wanneer ik naar iCredit als carrièrepartner kijk, springt de persoonlijke aanpak in het oog. Kandidaten zijn geen nummer, maar mensen die ze oprecht willen helpen met een goede finance job.”

Je hebt intussen ook je eerste job op zak. Waar ga je binnenkort van start?

“Ik start in september als assistant advisor accountancy bij VGD Accountancy. Daar zal ik me vooral bezighouden met boekhouden en accountancy.”

Spannend! Ging je zelf op zoek naar finance vacatures of merkte je veel interesse van bedrijven?

“Ik keek zelf naar interessante finance vacatures, maar merkte zeker een sterke vraag van bedrijven naar accountancyprofielen. Soms was de grote hoeveelheid berichten wat overweldigend. Zeker via LinkedIn werd ik heel regelmatig gecontacteerd. Uiteindelijk ben ik ook door de manager van VGD Accountancy benaderd via een LinkedInbericht.”

Kom je een boeiende vacature tegen en wil je een positieve eerste indruk maken? Wij helpen je om een overtuigend cv en een vlotte motivatiebrief op te stellen. Lees onze blogpost ‘6 concrete sollicitatietips: van cv tot motivatiebrief’.

Hoe heb jij die knoop doorgehakt?

“Een persoonlijke aanpak stond bij mij op één. Zo had ik bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek bij een groter bedrijf, waar alleen maar gesproken werd over het aanbod en de vereisten. Bij VGD Accountancy daarentegen was iedereen heel open en sociaal. Ze benadrukten dat we er samen voor gaan, keken verder dan mijn diploma en focusten ook op mijn persoonlijkheid. Dat maakte voor mij het verschil. Voor mij is het belangrijk dat ik met plezier ga werken, op een plaats waar ik me goed voel.”

Heb je tips voor andere studenten die twijfelen over hun jobkeuze?

“Volg vooral je buikgevoel. Er zijn zoveel finance jobs, dus durf verder kijken dan het loon of het aanbod, zeker wanneer je geen goed gevoel hebt. Dat lijkt mij de beste keuze op lange termijn. Ook de inside days, waarop bedrijven hun deuren openen, vind ik een aanrader om naartoe te gaan. Zo zie je meteen wat de organisatie doet, welke sfeer er hangt en hoe de collega’s met elkaar omgaan. Dat heeft mij alleszins enorm geholpen in de keuze voor mijn eerste job.”

Slaat de twijfel toe bij het zoeken naar je eerste job? Wij gidsen je vlot door de finance vacatures en matchen je met een bedrijf dat echt bij jou en je ambities past. Geef ons een seintje en we bekijken samen met jou de verschillende mogelijkheden.

Gepubliceerd op 23 mei 2023

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.