Skip to content

Kredietverzekering: Excess of Loss

Met een kredietverzekering houdt een ondernemer zijn kredietrisico’s onder controle. Het geeft – al dan niet gedeeltelijke – bescherming tegen wanbetalingen en bijvoorbeeld faillissementen. Er bestaan verschillende soorten kredietverzekeringen. Eén van de bekendere polissen is de Excess of Loss of XoL. In volgend stukje gaan we hier dieper op in.

Een kredietverzekering

Bijna alle risico’s kan je verzekeren, met uitzondering van de risico’s die de openbare orde raken na. Je kan jezelf dus ook voor wanbetaling verzekeren. Het basisprincipe is eenvoudig: je betaalt een premie en wanneer je schade oploopt, kan je deze verzekering inschakelen. Met andere woorden: wanneer jouw klant niet betaalt, draagt de verzekeraar zorg voor de (gedeeltelijke) uitbetaling.

Waarom een kredietverzekering afsluiten?

Je kan een verzekering afsluiten voor zowel binnenlandse als buitenlandse klanten. Vooral deze laatste is heel erg interessant, want vaak blijkt het bijvoorbeeld moeilijker om informatie in te winnen om een eventueel financieel risico te bepalen. Daarnaast zijn invorderingen in het buitenland veel moeilijker en kostelijker. Kredietverzekeraars zijn in dergelijke zaken gespecialiseerd.

Een goede reden om een polis af te sluiten kan zijn dat je met een snel roterend klantenbestand zit, waardoor je weinig klanten- en betalingservaring kan opdoen. Een verzekering zorgt daarbij voor de nodige gemoedsrust. Het belangrijkste voordeel heb je bij heel grote klanten. Stel dat één van jouw grotere klanten het financieel moeilijk krijgt en daardoor niet meer of minder vlot betaald. Dan heeft dat onmiddellijk een grote impact op jouw eigen organisatie met vergaande gevolgen.

Verschillende polissen

Binnen de kredietverzekering zijn er diverse polissen. Zo kan je bijvoorbeeld een of meerdere klanten verzekeren. In andere gevallen ben je verplicht jouw volledige klantenbestand in de polis onder te brengen. De gegeven dekking verschilt van product tot product. Voorbeelden zijn de single-buyer polis, een polis met niet-opzegbare kredietlimieten, een top-up polis, … enzovoort.

Uitgelicht: de Excess of Loss

De naam zegt het eigenlijk zelf. Je dekt de extreme risico’s af die jouw eigen petje te boven gaan. Als ondernemer heb je hier zelf heel veel in de hand. Je bepaalt namelijk zelf het eigen risico (de limiet die je niet wil verzekeren) en het verzekerde bedrag (het risico dat je aan de verzekeraar overdraagt). De premie (vergoeding voor de verzekeraar) bepaalt de verzekeraar en is afhankelijk van verschillende factoren. De hoogte van de kredietlimiet speelt de belangrijkste rol.

Specifiek aan een XoL polis

Je hebt dus als (verzekerde) onderneming een gedeeltelijk eigen risico. Hier sta je zelf in voor het credit management. Je beheert daarbinnen alle risico’s, de procedures, de eventuele partners waarmee je samenwerkt, … Er geldt zo goed als volledige autonomie.

In een aantal gevallen kan een XoL polis ook werken als top-up. De onderneming kan hierbij het eigen risico laten verzekeren via een klassieke kredietverzekering waarbij daarbovenop een extra dekking wordt voorzien door de XoL polis wanneer er zich grote excessen voordoen.

Gepubliceerd op 27 oktober 2023

Meer weten? Aarzel niet ons te contacteren.

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.