Skip to content

Opleiding boekhouding: hoe wij de ontwikkeling van onze finance consultants stimuleren

iCredit hecht belang aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van haar mensen. Van junior profielen, tot senior experts: in finance is bijscholing belangrijk. Zo loopt er momenteel de opleiding ‘Boekhouding en financiële analyse’, gedoceerd door Brecht Van Boxelaer. Lees meer over deze boeiende cursus, waarin onze finance consultants hun kennis scherpstellen en hun doorgroeimogelijkheden verruimen. 

De meerwaarde van de opleiding ‘boekhouding en financiële analyse’

Veel finance consultants werken op projecten waarbij ze een deel van de boekhouding overnemen, bijvoorbeeld als AR & AP officer of credit controller. Met deze opleiding scherpen we hun kennis aan, zodat ze alle taken van A tot Z kunnen ondersteunen en/of verrichten. Dankzij deze extra inzichten genieten ze van meer doorgroeimogelijkheden en kunnen ze bedrijven gericht adviseren. Ook consultants zonder voorkennis kunnen zich inschrijven en zo hun expertise verbreden. Een professionele zet die wij alleen maar aanmoedigen!

“Van zodra je de basics van het boekhouden in de vingers hebt, kan je alle bijkomende zaken ook verwerken. Deze kennis komt dus een hele carrière lang van pas voor de finance consultants.” – Brecht Van Boxelaer, docent

Wat zijn de learnings voor onze finance consultants?

Tijdens deze basiscursus leren onze finance consultants wat het takenpakket van de boekhouder inhoudt en welke deadlines hij/zij moet respecteren. Ze leren hoe ze ‘from scratch’ de boekhouding opbouwen met het einddoel in zicht: de jaarrekening. Onderwerpen zoals btw, het proces van aankoop of verkoop tot afsluit, en zelfs een stukje vennootschapsbelasting komen doorheen de opleiding aan bod.

Hierin schuilt dé grote meerwaarde van een boekhouder. Ondernemers willen vanzelfsprekend zo weinig mogelijk belastingen betalen. Dankzij hun juridische inzichten kunnen boekhouders hen hier correct in bijstaan als een volwaardige partner. Ten slotte vormt analyse een belangrijk onderdeel van de opleiding. Finance consultants moeten een variëteit aan jaarrekeningen onder de loep kunnen nemen, de cijfers interpreteren en red flags herkennen. Op basis hiervan kunnen ze besluiten of een onderneming al dan niet financieel gezond is.

“Cursisten moeten de begrippen op een menselijke manier, en met oog voor detail, kunnen uitleggen. Ze moeten een bedrijfsverhaal kunnen reconstrueren aan de hand van de cijfers en informatie die ze aangeboden krijgen.” – Brecht Van Boxelaer, docent

opleiding boekhouding

Combinatie van theorie en oefeningen

De opleiding boekhouding telt in totaal twaalf sessies. Brecht gaat voor een mix van klassikale lessen op het iCredit-kantoor en online sessies. Ook zorgt hij voor een goede balans tussen theorie en praktijk. Onze finance consultants krijgen verschillende oefeningen voorgeschoteld. Ze kruipen in de huid van een ondernemer met de ogen van een boekhouder en moeten bijvoorbeeld nadenken hoe ze een bedrijf oprichten van A tot Z en hoe zich dat vertaalt in de cijfers van de boekhouding. Na het succesvol voltooien van de opleiding, krijgen ze een certificaat mee naar huis en zijn ze klaar om hun kennis in de praktijk te brengen.

“De hele opleiding is zeer interessant om te volgen. Hoe lees je een jaarrekening, welke soorten boekingen zijn er, wanneer is een bedrijf gezond … ? Brecht stelt de juiste vragen, zodat de leerstof blijft hangen.” – Lesley Risack, finance consultant en cursist

Gepubliceerd op 16 augustus 2023

Zelf op zoek naar een gevarieerde job in finance, waarin je jouw kennis continu verruimt? Als finance consultant bij iCredit geniet je onder andere van opleidingen om jezelf verder te ontplooien.

Over docent Brecht Van Boxelaer

Brecht Van Boxelaer heeft een master in accountancy-fiscaliteit, een lerarenopleiding en jarenlange ervaring in boekhoudkantoren op zak. Hij kent het vak dus als geen ander. Vandaag is hij aan de slag als software consultant en implementeert hij boekhoudsoftware in verschillende bedrijven. Daarnaast deelt hij zijn expertise als docent bij Cevora en SBM.

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.