Skip to content

Project in de kijker: credit risk analist in de leasingsector

Een bedrijf in de leasingsector klopte aan bij iCredit met de vraag naar een credit risk analist. Een interne collega stond namelijk in zijn eentje in voor het departement, terwijl dit normaal een taak is voor twee personen. iCredit schakelde finance consultant Laurent in om de werkdruk te verlagen. Doorheen het project veranderde het takenpakket en kreeg hij steeds meer verantwoordelijkheden. Duik mee in deze gevarieerde opdracht!*

 

De opdracht: zelfstandig werken als credit risk analist

Oorspronkelijk bestond het project enkel uit kredietanalyse, en dat op basis van verschillende informatiebronnen: de klant zelf, ratings, interne programma’s als FOXE, SharePoint, Companyweb, Athlon … Laurent kreeg alle procedures vlot in de vingers, werkte snel autonoom en kon zo zijn teamgenoot ontzorgen. Hij voerde kredietanalyses uit voor zowel kmo’s als grote firma’s. Bij dossiers tot en met € 100.000 nam hij zelf de beslissing. Bij grotere aanvragen bereidde hij het kredietdossier voor, zodat bevoegde collega’s het konden beoordelen. Een dringend dossier op de plank? Dan schakelde Laurent een versnelling hoger en behandelde hij de case binnen 24 uur, zodat het leasingbedrijf de klant niet zou kwijtraken.

Het vervolg: van IT-tools implementeren, tot collega’s opleiden

Het takenpakket wijzigde toen het bedrijf overstapte van Athlon naar Miles, een IT-programma om leasings te beheren. De implementatie bracht uitdagingen met zich mee op het vlak van toegangen en informatieoverdracht. Laurent bundelde de krachten met het IT-team, detecteerde verschillende bugs en speelde die naar hen door. Zo lieten ze de omschakeling vlot verlopen. Doordat de werkdruk opnieuw steeg, werd een interne collega halftijds gedetacheerd naar Laurents departement. Aangezien zij geen ervaring had met kredietanalyse, gaf Laurent haar als credit risk analist een nuttige opleiding. Toen het leasingbedrijf later een externe consultant inschakelde om het team te versterken, trad hij weer op als mentor. Hij maakte de nieuwe kracht wegwijs in alle interne systemen en procedures, en deelde graag zijn kennis.

credit risk analist

De competenties: nauwkeurig werken, soepel schakelen

Als credit risk analist zijn bepaalde competenties cruciaal, bijvoorbeeld stipte timemanagementskills. Laurent organiseerde zijn agenda zelf en zocht continu naar manieren om zijn werkproces te optimaliseren, zodat er tijd vrijkwam voor andere taken. Daarbij ging hij niet over één nacht ijs, integendeel. Met scherp oog voor detail en een sterk analytisch vermogen nam hij elk dossier grondig onder de loep. Foutjes en inconsistenties kwamen aan het licht, risico’s bleven onder controle. Dat zijn takenpakket meermaals aangepast werd, deerde Laurent niet: hij blinkt immers uit in flexibiliteit. Dankzij zijn leergierige attitude kreeg hij alle procedures steeds vlug onder de knie.

 

“Een afgewerkt kredietdossier gaf me veel voldoening, vooral wanneer een aanvraag met hoge kredietlijnen goedgekeurd werd.” – Laurent, Finance consultant bij iCredit

Onze finance consultants buigen zich met verregaande expertise over uw credit management. Credit risk analist, credit controller, debiteurenbeheerder … Contacteer ons vrijblijvend om te bespreken hoe we uw team tijdelijk kunnen versterken. 

* Vanwege de gevoelige materie van dit onderwerp geven we hier geen concrete naam van onze klant.

Gepubliceerd op 11 augustus 2023

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.