Skip to content

Van de schoolbanken naar de Bank Van Breda – de ervaringen van Berdien

In het laatste jaar van haar studies kwam Berdien in contact met iCredit. In eerste instantie wist ze nog niet precies welke richting ze uit wou. Ze was wel nieuwsgierig naar consultancy, om op relatief korte termijn veel ervaring op te doen. Nadat ze via de telefoon een eerste kennismakingsgesprek had gevoerd met onze recruiter Stephanie, vulde ze een paar vragenlijsten in. Daarna werd ze uitgenodigd op het iCredit kantoor om de resultaten daarvan wat meer in de diepte te bespreken. Die babbel gaf Berdien meer inzicht in wat voor haar de beste keuze leek. Ze zou geen consultant worden, maar vier jaar later kijkt ze met veel plezier terug op de ingeslagen weg. Benieuwd welke dat was? Ontdek het hier!  

Dag Berdien, vertel eens, hoe ben je bij iCredit terecht gekomen?

In het laatste jaar van mijn zeven jaar durende studies, kwam ik iCredit eerder toevallig tegen via social media. Ik zag een oproep voor jonge finance medewerkers die de eerste stappen wilden in hun loopbaan zetten en hoe iCredit hen daarbij kon helpen. Dat sprak me aan, omdat ik eigenlijk zelf nog niet goed wist welke richting ik uitwilde. In eerste instantie leek consultancy me iets.   

Ik solliciteerde nog voor één andere vacature, bij een andere werkgever, maar bij iCredit had ik van bij het begin een beter gevoel. Nadat ik op de link in de social media post van iCredit had geklikt, kwam ik op een formulier terecht. Ik vulde alles netjes in en daarna kreeg ik al snel telefoon van Stephanie (Teamlead recruitment, red.) en werd ik na een aangenaam gesprek meteen uitgenodigd op kantoor. In aanloop naar die afspraak, kreeg ik een mail met linkjes naar een analytische-, een taal- en een persoonlijkheidsvragenlijst. De resultaten ervan bespraken we in het intakegesprek.    

 

Ik vond het wel prettig dat ik niet zoveel druk voelde om ‘te presteren’. Stephanie verzekerde me ervan dat ik niets fout kon doen bij de vragenlijsten. Die dienden alleen om wat meer inzicht te krijgen in mijn sterktes en talenten. Zo bleek bijvoorbeeld dat ik een sterk analytisch profiel had. Dat wist ik ergens wel, maar het is toch goed voor het zelfvertrouwen wanneer je het zwart op wit in een rapportje voor je ziet. 

Al snel kwam aan het licht dat ik liever niet meer al te vaak zou pendelen en dat ik daar als consultant moeilijk onderuit zou komen. Na zeven jaar heen en weer reizen van Nijlen naar Antwerpen, had ik het plan opgevat daar na mijn studies te gaan wonen en dus leek het me beter een job te zoeken in of rond de stad. Toen we daar wat dieper op in gingen, leek het me toch beter om ergens vast aan de slag te gaan en niet telkens na een paar maanden van project en omgeving te wisselen. Ik ben daar heel eerlijk in geweest en Stephanie toonde daar begrip voor. Sterker nog, ze zei me dat iCredit me daar zeker bij kon helpen, aangezien ze naast Projectsourcing ook aan Werving en Selectie doen.  

Mooi. Kan je nog iets meer vertellen over deze aanpak bij iCredit en wat daar voor jou uit voortgekomen is? 

Doordat we naast die resultaten uit de vragenlijsten ook een openhartig gesprek hadden gevoerd, kon iCredit gericht gaan zoeken naar vacatures van klanten die aansloten bij mijn persoonlijkheid, voorkeuren en ambities. Tegelijkertijd kennen ze de voorkeuren en wensen van de klanten die op zoek zijn naar finance professionals. Ze gaan voor beide partijen op zoek naar de beste match. Dat nam bij mij de stress weg om mezelf te gaan ‘verkopen’. Ik voelde me best zelfzeker toen ik op gesprek mocht bij Bank Van Breda, de klant van iCredit.  

De screening heeft wel degelijk goed gewerkt, want ik voelde me meteen op mijn gemak tijdens het solliciteren en mijn directe verantwoordelijke bij Bank Van Breda wist ongeveer al wie ze voor zich kreeg. Ik geloof dat zij al net zoveel vertrouwen in iCredit had als ik. Dat eerste gesprek was best kort. Zij besloot al snel dat ik via Bank Van Breda een assessments mocht doen bij een extern bedrijf. Ik had nog geen ervaring, maar dat speelde niet echt een rol. Een dikke maand nadat ik voor het eerst bij iCredit kwam, tekende ik al een contract, en ik was nog niet eens afgestudeerd! Nog voor ik aan mijn laatste examens begon, wist ik al wat ik daarna ging doen. Dat bracht me rust. Zeker toen ik aangaf dat ik in juli nog wat vakantie wou, wat geen enkel probleem was voor Bank Van Breda. We besloten samen dat ik op 1 augustus zou starten.  

Dat is ondertussen al vier jaar geleden. Hoe is het je nadien vergaan en hoe gaat het ondertussen met je carrière? 

Wel, ik heb eerst mijn laatste examens afgelegd aan de Universiteit Antwerpen en ik ben dus in dat jaar verhuisd, zoals ik me had voorgenomen. Ondertussen ben ik alweer weg uit de stad, maar dat was een bewuste keuze. Ik vind het nu niet meer zo erg om te pendelen en ik heb meer flexibiliteit, dankzij de optie om thuis te werken. Dat zorgt mee voor een betere balans. Zoals je hoort, ben ik nog steeds heel tevreden met mijn keuze voor Bank Van Breda. 

Ik zit nog steeds op de afdeling Car Finance, waar ik begon. Inhoudelijk ben ik doorgegroeid in mijn functie als Onderzoeker van financiering en leasingdossiers van voertuigen. Het blijft boeiend en ik kan zeggen dat ik mijn plek in het team echt gevonden heb. De samenwerking met mijn collega’s verloopt heel vlot. Ik heb meer verantwoordelijkheden gekregen en mag bijvoorbeeld ook nieuwe medewerkers opleiden. Dat doe ik graag.  

Uiteraard ben ik zelf ook geëvolueerd. Af en toe krijg ik te horen dat ik perfectionistisch ben, maar ik noem het liever ‘nauwkeurig’ (lacht). Over het algemeen werk ik heel zelfstandig en weet ik wat er van mij verwacht wordt. Ik mag zeggen dat ik na vier jaar mijn job en de verschillende systemen waarin we werken van binnen en van buiten ken. Collega’s kunnen altijd op mij rekenen en ik geniet het vertrouwen van mijn leidinggevende. Zij weet dat ik op tijd signaleer wanneer er naar mijn gevoel iets niet helemaal in orde is. 

Je lijkt echt je plekje gevonden te hebben. Kan je nog wat meer vertellen over de inhoud van je job en hoe je jouw toekomst ziet? 

Op de afdeling Car Finance werken we met partners uit heel België. We hebben collega’s die de baan opgaan om bij garages aan prospectie te doen en de huidige partnerships te onderhouden. We krijgen dus allerlei aanvragen binnen die met financiering/leasing van voertuigen te maken hebben. Die behandelen we chronologisch. We onderzoeken of de financiering toegestaan kan worden of niet. Vervolgens communiceren we de beslissing van ons kredietcomité aan de verkopers of klanten, zowel in het Nederlands als het Frans. 

Dat doet me eraan denken: ik moet toegeven dat mijn Frans niet zo denderend was. Na drie jaar hotelmanagement en daarna vier jaar in Organisatie en Management, merkte ik dat ik me er niet meer zo in thuis voelde. De communicatie in het Frans verliep nogal stroef. Gelukkig leerde ik het vakjargon al snel on-the-job en volgde ik via Bank Van Breda nog een taalopleiding op maat. Die zat goed in elkaar, met echte cases die vanuit mijn team en vakgebied kwamen. 

De kansen die Bank Van Breda me biedt om opleidingen te volgen, grijp ik met beide handen. Zo volgde ik bijvoorbeeld de opleiding Fraude in kredietdossiers bij Febelfin. Dat is een belangrijke reden waarom ik me hier goed in mijn vel voel. Voorlopig ben ik dus nog niet uitgekeken op mijn job en ik wil zeker blijven groeien, leren en ontdekken. Het doet me plezier mezelf iedere dag opnieuw te bewijzen, want daar haal ik de nodige voldoening uit. In de nabije toekomst zie ik mezelf niet noodzakelijk een hogere functie uitoefenen, maar er zijn genoeg mogelijkheden binnen Van Breda om te groeien en mijn kennis te verbreden.  

Het huidige programma waarin we dagelijks werken wordt momenteel ook vernieuwd. Dat is ook heel leerrijk en stimulerend. Ik vind het heel fijn dat ik hierin ook betrokken word, dat ik feedback mag geven en dat ze daar dan mee aan de slag gaan. Dat zijn van die kleine en tegelijkertijd belangrijke zaken die tonen dat ik een vaste waarde ben. Kortom, met mijn huidige werkomgeving en job zit het prima. Geen klachten. Ik heb met andere woorden dankzij iCredit de ideale werkgever gevonden! 

 

 

Bedankt Berdien voor dit fijne interview. 

 

Gepubliceerd op 21 november 2023

Ben jij ook op zoek naar de ideale match voor je nieuwe job in finance?

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.