Wat betekent de stijgende rente voor uw werkkapitaal?
De tijden van het zogenaamde ‘gratis geld’ liggen achter ons. De aandacht voor werkkapitaal en de kostprijs ervan is terug van nooit weggeweest. Heeft u behoefte aan werkkapitaal? Dan heeft de operationele cyclus van uw bedrijf cash nodig. Om die cash te financieren bieden financiële instellingen diverse oplossingen: kaskrediet, straight loan, factoring … De rentevoet evolueerde van een negatief percentage rond dezelfde periode vorig jaar naar 3,6% vandaag. Wat zijn daarvan de gevolgen?
Stijgende rentevoeten
De algemene rentevoet stond een goed jaar geleden nog in het negatief. Vandaag bedraagt deze al 3,6% (d.d. 30 juni 2023). We baseren ons hiervoor op het Euribor-referentietarief. Dit is de meest gangbare (interbancaire-) rentevoet binnen de EMU (Economisch en Monetaire Unie). Financiële instellingen rekenen bovenop die Euribor nog een bankenmarge, eventuele commissies (bv. een trekkingsrecht), een reserveringscommissie …


Beheersing van uw werkkapitaal
Uw organisatie heeft zelf een aantal parameters in de hand die u kan optimaliseren:
- Liquiditeitenbeheer: een efficiënt kasbeheer
- Debiteurenbeheer: een performante invorderingsprocedure
- Crediteurenbeheer: goede, correcte en haalbare betalingsafspraken met leveranciers
- Voorraadbeheer: opvolging van de stock
- Kortetermijnfinanciering: regelmatige evaluatie van de financieringsmogelijkheden
Hoe berekenen we de behoefte aan werkkapitaal?
De behoefte aan werkkapitaal is de som van de liquide middelen die nodig zijn om de operationele cyclus van de onderneming te laten draaien in afwachting van de betaling door de klanten.
Berekening behoefte aan werkkapitaal: Voorraden + Handelsvorderingen – Leveranciersschulden
Hoe berekenen we de kost van het werkkapitaal?
Om de daadwerkelijke kost van ons werkkapitaal te berekenen, nemen we de behoefte aan dat kapitaal en vermenigvuldigen deze met de geldende rentevoet.
Stel dat een onderneming een constante behoefte heeft van 100.000 euro, dan vraagt een financieringskost van 5% een jaarlijkse kost van 5.000 euro.
Gepubliceerd op 30 juni 2023
Maak gerust zelf de oefening, of neem contact met ons op.

Stay in touch!
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.