Skip to content

Wat doet een kredietanalist?

Heel wat bedrijven leveren producten of diensten aan klanten, waarbij ze een bepaald krediet verstrekken. Leasingmaatschappijen die wagens verhuren, banken die een hypotheek verlenen, bedrijven die kredietkaarten verkopen … Om te bepalen of een mogelijke kredietnemer financieel sterk genoeg in zijn schoenen staat, rekenen ze op de expertise van een kredietanalist. We gaan dieper in op de rol, de taken en het profiel van deze finance professional.

Het belang van een kredietanalist

Een kredietanalist buigt zich over de kredietwaardigheid van geïnteresseerde prospecten. Kan een bepaald individu of een specifieke organisatie klant worden? Is deze financieel in staat om de beoogde schulden af te lossen? Dit is in verschillende organisaties, zowel in de b2b- als de b2c-markt, een cruciale vraag. Het doel van de kredietanalist is om financiële risico’s bij het verstrekken van een krediet tot het absolute minimum te beperken.

Wil je een ervaren kredietanalist inschakelen om potentiële kredietnemers grondig onder de loep te nemen? iCredit duikt in haar database en matcht je graag met het juiste finance profiel. 

Hoe ziet het takenpakket eruit?

De kredietanalist evalueert onder andere de inkomsten, uitgaven en schulden van potentiële kredietnemers. Op die basis beoordeelt hij of zij zo hun financiële gezondheid. Om de nodige documenten te verzamelen, bijvoorbeeld loonfiches of belastingaangiftes, staat hij in contact met de prospecten, zowel mondeling als schriftelijk. Bovendien gaat hij na dat er nergens sprake is van fraude. In een kredietrapport bundelt hij zijn bevindingen en aanbevelingen. Wanneer de kredietanalist groen licht geeft om het krediet te verlenen, kan het contract getekend worden. Is het individu of de organisatie niet solvabel? Dan polst de kredietanalist naar bepaalde garanties of waarborgen om tot een oplossing te komen.

 

Kredietanalist

De kennis van een kredietanalist

Het spreekt voor zich dat een kredietanalist vlot aan de slag gaat met cijfers en financiële informatie. Daarom vragen heel wat bedrijven een masterdiploma in economie of financiën. Dit vult een kredietanalist aan met een specifiek diploma kredietverlening, waarvoor hij indien nodig een externe opleiding volgt. Ook kennis van de actuele vennootschapswetgeving is een must, net als een sterke talenknobbel in het Nederlands, Engels en Frans. Bekwaamheid in Microsoft Excel en/of BI mag daarbij niet ontbreken. Bedrijven gebruiken vaak verschillende digitale tools, maar deze softwareprogramma’s zijn altijd en overal aan de orde.

Hoe meer ervaring een kredietanalist opdoet, hoe groter de kredietdossiers waarover hij zich ontfermt. Op termijn kan hij doorgroeien tot kredietmanager. In deze rol is hij verantwoordelijk voor complexe dossiers met grote bedragen en stuurt hij andere kredietanalisten aan.

De vaardigheden van een kredietanalist

Een kredietanalist heeft een scherp oog voor detail en een analytische mindset. Dat is noodzakelijk om bepaalde verbanden te leggen, en zo bijvoorbeeld fraude te detecteren. Dankzij knappe communicatieskills belt en mailt zij vlot met potentiële kredietnemers. Daarbij gaat ze resultaatgericht te werk. Zo is het noodzakelijk om bepaalde documenten van prospecten te ontvangen, anders kan ze het kredietdossier niet voltooien.

 

Gepubliceerd op 13 oktober 2023

Ben je een beginnende of doorwinterde kredietanalist en kijk je uit naar een mooie uitdaging in de financiële wereld? iCredit is dé carrièrepartner voor finance professionals en brengt de ideale job op jouw radar.

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.