Wat is werkkapitaal en hoe kan u het optimaal beheren?
Werkkapitaal is een begrip dat veel aandacht opeist bij ondernemingen. Terecht, want wanneer u uw working capital uit het oog verliest, kan dit uitmonden in financiële moeilijkheden. Wat is werkkapitaal precies? En hoe kan u dit optimaal beheren? Wij zorgen voor een heldere introductie!
Wat is werkkapitaal?
Werkkapitaal of working capital is het verschil tussen de vlottende activa (voorraden, debiteuren, liquide middelen …) en de vlottende passiva (crediteuren, kortlopende leningen …) in uw bedrijf. Deze term vertegenwoordigt dus de liquide middelen die beschikbaar zijn om uw dagelijkse, professionele activiteiten te financieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betalen van uw leveranciers, het investeren in uw productieproces en het vergoeden van uw werknemers.
Het beheren van uw working capital
Werkkapitaal is dus onmisbaar in een onderneming. Het zorgt ervoor dat uw bedrijf de operationele kosten kan dekken, optimaal functioneert en ambitieuze groei realiseert. Zijn er te weinig liquide middelen beschikbaar? Op lange termijn kan dat leiden tot de verkoop van activa, herstructureringen of zelfs een faillissement. Reden te meer om aandacht te besteden aan uw werkkapitaalbeheer! Uw working capital managen, doet u op vijf verschillende domeinen:
- Liquiditeitenbeheer | Een efficiënt kasbeheer garandeert dat uw bedrijf op voldoende liquiditeiten kan terugvallen om aan haar noden te voldoen. Daarom moet u uw inkomsten en uitgaven slim balanceren, zodat u over genoeg middelen beschikt, zonder te veel geld nodeloos te parkeren.
- Debiteurenbeheer | Onbetaalde facturen zijn een (professionele) doorn in het oog. U bepaalt zelf welke kredietvoorwaarden u aanbiedt aan uw klanten. Zo geeft u ze bijvoorbeeld 90 dagen tijd om hun factuur te betalen. Spoor hen aan om het openstaande bedrag tijdig over te maken, zodat er weer geld binnenstroomt.
- Crediteurenbeheer | Wanneer betaalt u het verschuldigde bedrag aan uw leveranciers? Vroegtijdige betalingen kunnen de beschikbare liquide middelen nodeloos verminderen, waardoor u ze niet kan aanwenden voor andere doeleinden. Betalingsachterstanden hebben ook negatieve gevolgen, onder andere op uw reputatie, professionele relaties en kredietwaardigheid.
- Voorraadbeheer | Door uw stock op te volgen, garandeert u dat er voldoende voorraad beschikbaar is om aan klantenvragen te voldoen. Vermijd een te grote voorraad: dit vastgehouden kapitaal kan u immers niet investeren, terwijl het risico op onverkochte producten stijgt.
- Kortetermijnfinanciering | Evalueer regelmatig de financieringsmogelijkheden voor uw werkkapitaal, waaronder kortlopende leningen of kredietlijnen. Het doel? Verzekeren dat u voldoende middelen achter de hand heeft, zonder buitensporige risico’s te nemen.

Hoe ondersteunt iCredit u in uw werkkapitaalbeheer?
iCredit noemt zich niet voor niets uw partner in working capital. Met opgebouwde expertise en jarenlange ervaring helpen we u om uw werkkapitaal optimaal te beheren. We nemen uw interne processen onder de loep, brengen uw inkomsten en uitgaven in kaart en stellen concrete verbeterpunten voor. Indien gewenst, voorzien we u graag van inhouse ondersteuning met projectsourcing. Onze ervaren finance consultants springen tijdelijk bij in uw organisatie om uw werkkapitaalbeheer te verbeteren. Zijn vooral onbetaalde facturen een struikelblok? Wij bieden u een outsourcingservice aan onder de naam CREDIRE en buigen ons vakkundig over uw debiteurenbeheer.
Als partner in working capital kan iCredit u op verschillende vlakken bijstaan. Vraag om een vrijblijvende kennismaking om uw bedrijfsnoden te bespreken.
Gepubliceerd op 31 mei 2023

Stay in touch!
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.