Skip to content

Zo maakt u van mentaal welzijn op het werk een toppioriteit

Geen enkele bedrijfsleider of hr-verantwoordelijke kan nog om mentaal welzijn op het werk heen. Het topic is actueler dan ooit, maar in de praktijk gebeurt er vaak onvoldoende. Waarom mag je niet nalaten hier aandacht aan te besteden? En hoe ga je als onderneming concreet aan de slag? Wij schoven aan tafel met hr-manager Eva Michielsen. Zij schijnt haar licht op de noodzaak van mentaal welzijn, deelt tips voor een sterk welzijnsbeleid en geeft voorbeelden vanop de iCredit-vloer. 

Eva

Dag Eva! Mentaal welzijn is een heet hangijzer in veel bedrijven en leeft sterk onder werknemers. Vanwaar komt die toegenomen aandacht voor het thema volgens jou?

“Verschillende factoren spelen een rol. De wereld verandert bijzonder snel, en dat maakte van mentaal welzijn op het werk een topic. De coronacrisis bracht alles in een stroomversnelling: tijdens deze periode groeide het bewustzijn rond work-lifebalans en mentale gezondheid enorm. En natuurlijk zien we ook generatieverschillen. Uit de hr-barometer van Vlerick Business School blijkt dat 81 % van de young professionals welzijn hoog op de agenda zet. Zij geven dit voorrang op bijvoorbeeld loon of werkzekerheid. Een grote verandering tegenover vroeger!”

Wat zijn de grootste vraagstukken waar bedrijven mee worstelen?

“Vanuit vorige werkervaringen weet ik dat besparingen een grote uitdaging vormen. Veel bedrijven willen de efficiëntie verhogen met digitalisatie en verkleinen hun personeelsbestand. Dat gaat vaak gepaard met stressklachten en meer risico op burn-out. Het is voor organisaties moeilijk om de balans te vinden. Enerzijds willen ze het hoofd financieel boven water houden, anderzijds moeten ze hun mensen tevreden houden en niet overbelasten. Bovendien vormt automatisering ook een valkuil. Soms overschatten leidinggevenden de tijdswinst of onderschatten ze de complexiteit van de digitale processen. Daarnaast blijft ziekteverzuim dikwijls een bezorgdheid. Bij iCredit merk ik dan weer dat het bedrijf sterk groeit. Die evolutie naar een grotere organisatie brengt veranderingen met zich mee en vraagt dus de nodige flexibiliteit.”

Zie je hier ook een impact van de coronacrisis?

“Zeker en vast, thuiswerk is vaak nog een groot vraagteken. Talloze ondernemingen verplichten hun collega’s om weer vaak naar kantoor te komen, maar botsen op weerstand. Zo merk ik zelf dat kandidaten al tijdens hun sollicitatie polsen naar de thuiswerkmogelijkheden. Die flexibiliteit vinden ze heel belangrijk. De zoektocht naar de ideale manier van hybride werken is voor veel bedrijven nog volop bezig.”

Waarom is het zo essentieel dat bedrijven inzetten op mentaal welzijn op het werk?

“Mentaal welzijn speelt een doorslaggevende rol in je employee engagement. Alle studies geven aan dat gelukkige medewerkers ook productiever zijn. Dat zie ik ook in de praktijk bij onze finance consultants. Wanneer zij zich goed voelen en regelmatig feedback ontvangen, loopt alles op wieltjes. Op die manier resulteren tevreden medewerkers voor ons in tevreden klanten.”

“Door in te zetten op mentaal welzijn, creëer je gelukkige medewerkers die productief zijn, graag the extra mile gaan en langer aan boord blijven. Reden te meer om een welzijnsbeleid uit te tekenen!”

Hoe ziet zo’n welzijnsbeleid eruit?

“Een sterk welzijnsbeleid steunt op vier pijlers. De eerste is veiligheid en gezondheid: een gezonde levensstijl op het werk stimuleren, een arbeidsgeneesheer aanstellen, gebouwen aanpassen in functie van mensen met een beperking … Ten tweede komt bedrijfscultuur in beeld. Je moet duidelijke bedrijfswaarden formuleren die je medewerkers motiveren, bijvoorbeeld door maatschappelijke doelen na te streven. Ook positieve communicatie mag niet ontbreken. Dit verbetert de samenwerking, bevordert de teamgeest en leidt tot betere resultaten. De laatste pijler is ontplooiing. Zo kan je interessante carrièreperspectieven aanreiken of telewerk voorzien, zodat collega’s hun gezins- en beroepsleven makkelijker kunnen combineren.”

Mentaal welzijn op het werk is dus meer dan gratis fruit aanbieden en een pingpongtafel installeren?

“Fruit en een pingpongtafel mogen zeker, maar dit zijn eerder initiatieven op korte termijn. Als organisatie moet je ook op lange termijn denken en focussen op preventie. Daarvoor kan je samenwerken met een preventiepartner, die ondersteunt bij het uitrollen van het welzijnsbeleid. Dit mag niet te strategisch zijn: maak het vooral praktisch en toegankelijk voor je werknemers. Wat moeten zij doen wanneer ze met een probleem zitten? Laat risicoanalyses achterwege en spreek hun taal. Ook een breed opleidingsaanbod is onmisbaar in je welzijnsbeleid, met aandacht voor social en mental skills. Die zijn even belangrijk als andere vaardigheden.”

Voor kmo’s kan het uitdagend zijn om deze stappen te zetten. Heb je tips die de drempel voor hen verlagen?

“Geef je collega’s erkenning, communiceer positief en creëer een veilige werkomgeving waarin eerlijkheid voorop staat. Qua doorgroeimogelijkheden zijn kmo’s soms beperkt. Pin je daar niet op vast en focus op wat je wél kan doen. Met kleine acties, zoals relevante opleidingen en flexibele werkuren, maak je al een groot verschil. Je kan zeker zinvolle activiteiten organiseren, maar laat ook ruimte voor fun, door bijvoorbeeld af en toe een toffe teambuilding op touw te zetten. Een dynamische, inspirerende werksfeer is key!”

“Betrek je medewerkers in het uitstippelen van het welzijnsbeleid. Organiseer bijvoorbeeld een survey en pols hoe zij willen dat er ingezet wordt op mentaal welzijn. Waar hebben zij nood aan? Omarm hun initiatieven en laat hen mee de plannen uitvoeren, in plaats van alles van bovenaf in te vullen.”

Wat doe je als leidinggevende of hr-medewerker wanneer je ziet dat collega’s zich niet goed in hun vel voelen?

“Ik denk dat we vaak hun problemen willen oplossen, maar daar hebben je medewerkers niet altijd baat bij. In eerste instantie moet je vooral luisteren en hen de ruimte geven om hun verhaal te doen. Je kan natuurlijk suggesties aanreiken en hen nauwgezet opvolgen, maar volg steeds het tempo van je collega’s en beslis niets in hun plaats. Het voornaamste is dat zij bij jou terechtkunnen en zich gehoord voelen, in het volste vertrouwen.”

Hoe ondersteunt iCredit zelf het mentaal welzijn op het werk?

“Wij doen dat op verschillende manieren. Zo werken onze finance consultants bijvoorbeeld met tijdregistratie. Dit wordt vaak als een vorm van controle beschouwd, maar wij buigen het bewust om naar iets positiefs. Zien we dat iemand de overuren opstapelt? Dan bellen we die persoon op, peilen we naar de werkdruk en gaan we eventueel in gesprek met de klant. Gelukkige consultants zijn cruciaal: we willen niet dat onze mensen uitvallen en zoeken actief mee naar de juiste balans. Daarom is het bij ons niet de gewoonte om ’s avonds nog uren door te werken, integendeel. Managing partners Sven en Koen hechten veel belang aan sport en ontspanning, en dragen deze visie ook uit. Zo zullen zij na de werkdag nooit mails naar hun collega’s sturen.”

“Intern spreken we vaak van de iCredit-familie. We creëren een thuisgevoel en hanteren een persoonlijke, laagdrempelige aanpak. Je kan Sven en Koen bijvoorbeeld steeds aanspreken. Dat wordt enorm geapprecieerd en zorgt voor een hoge betrokkenheid.”

Bieden jullie zelf coaching of opleidingen aan?

“Absoluut! Ik volg momenteel een opleiding loopbaancoaching, zodat ik onze medewerkers nog beter kan begeleiden. Daarnaast organiseren we geregeld afterworks, die we combineren met toffe infosessie. Daarin komen ook soft skills aan bod. Binnenkort staat er een workshop rond de nieuwe hospitalisatieverzekering op de planning. We schakelen namelijk over naar een partner die meer inzet op preventie, en dat brengt veel voordelen met zich mee. Digitaal communiceren met artsen, terugbetalingen bij alternatieve vormen van geneeskunde … Belangrijk dat onze mensen hiervan op de hoogte zijn!”

Tot slot: je gaf aan dat hybride werken voor veel bedrijven een vraagstuk vormt. Hoe zit dat bij jullie?

“Wij houden echt rekening met de levensfase waarin onze collega’s zich bevinden. Als consultant moet je bijvoorbeeld heel flexibel zijn en regelmatig van werkplek wisselen. Is dat niet haalbaar met iemands gezinssituatie? Dan bekijken we de mogelijkheden tot een vaste aanwerving. Of als ze overwegen om freelancer te worden, begeleiden wij hen om die stap te zetten en willen we vooral blijven samenwerken. iCredit streeft ernaar een partner te zijn doorheen je hele carrière, over de verschillende levensfasen heen.”

Wilt u zelf aan de slag bij een organisatie die bijzondere aandacht schenkt aan mentaal welzijn op het werk? De mogelijkheden zijn ruim: van ons intern team versterken, tot starten als finance consultant. 

Yehudi en Stephanie

Stay in touch!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwigheden, of ben je geïnteresseerd in wat we voor jou kunnen betekenen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen via mail onze updates, uitnodigingen en beschikbare profielen.